29.12.2014 Yayınlandı
Sıkça Sorulan Sorular

Genel
Kombimi kullanmadan önce dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir?
Sizlere kombi ve kullanım ile ilgili bilgi ilk çalıştırma işlemi sırasında Yetkili Servisimiz tarafından verilmektedir. Kullanımla alakalı diğer konuları kullanma kılavuzlarında bulabilirsiniz. Cihazı kullanmadan önce kullanma kılavuzunu dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz.

Garanti şartları nelerdir?
Cihaz ile beraber verilen kullanma kılavuzlarında veya garanti belgelerinde garanti şartları belirtilmiştir. Cihazınızın garanti şartları dışında işlem görmemesi için kullanma kılavuzu ve garanti belgenizin arkasında bulunan garanti şartlarını lütfen dikkatlice okuyunuz.

Kombimde arıza durumunda ne yapmalıyım?
Ekranda arıza kodunu gördüğünüzde kullanma kılavuzunda belirtilen işlemleri tekrarlayınız. Düzelme olmadığı durumda Yetkili Servisinize başvurunuz.
Kombilerde iki türlü arıza sistemi vardır. Bunlar Reset gerektiren ve Reset gerektirmeyen arızalardır. Örneğin, radyatörlerdeki su basıncı yetersiz olduğunda su basıncı ilavesi ile beraber yeterli basınca ulaşıldığında reset yapılmadan cihaz otomatik olarak devreye girecektir. Fakat yanma ile ilgili arızalarda örneğin, gaz basıncından veya eksikliğinden kaynaklı bir arıza durumunda arıza giderildikten sonra cihazın üzerinde bulunan Reset düğmesi var ise basılmalı eğer reset düğmesi yok ise ilgili düğme reset ( “off” ) konumuna getirildikten bakraç saniye sonra tekrar eski konumuna getirilmelidir.

Neden Yetkili Servislere müracaat etmeliyim?
Yetkisiz servislere ( Özel servisler ) cihazınızı müdahale ettirtmeyiniz. Eğitimsiz kişiler tarafından yapılacak olan müdahaleler ve kullanılan yedek parçalar cihazınızın ve sizlerin sağlığını olumsuz olarak etkileyebilir. Kullandığınız ürünlerden daha uzun sürede sağlıklı bir şekilde faydalanabilmeniz için eğitimli Termo Teknik Yetkili Servislerine sorununuzu iletiniz.

Neden yoğuşmalı kombi?
Yoğuşmalı kombilerin gaz tüketimi ve atık gaz değerleri konvansiyonel ( klasik ) kombilere göre düşüktür. Gaz / Hava karışım oranının en ideal yanma şartları sağlanması ve yüksek baca sıcaklığından elde edilen enerjinin tekrar sisteme kazandırılması neticesinde Avrupa’ nın birçok ülkesinde artık konvansiyonel kombi kullanımı yasaklanmış veya yasaklanması için çalışmalar başlatılmıştır.

Eski Konvansiyonel kombi ile Yoğuşmalı kombinin değişimi nasıl yapılır?
Değişecek konvansiyonel kombi yerine yoğuşmalı kombi satın alındığında gaz açılımı ve ilk çalıştırma işlemi için gaz kuruluşu tarafından istenen proje değişikliği yaptırılmalıdır. Bu belge ilk çalıştırma işlemi öncesinde kullanıcıdan istenecektir.

Yoğuşmalı kombi montajında dikkat edilmesi gereken noktalar nelerdir? 
Yoğuşmalı cihazların yatay baca bağlantıları yoğuşma suyunun kombi içerisine akmasına olanak sağlayacak şekilde yukarı doğru % 3 eğimle olması gerekmektedir. Yoğuşma suyunun kombi çıkışından gidere kadar olan bağlantıları akışı etkilemeyecek şekilde sifonik yapı oluşturmadan yapılmalıdır. Yoğuşma suyu herhangi bir kapta toplanmamalıdır. Yoğuşma suyu giderinde donma riski var ise donmaya tedbirler alınmalı ve yalıtım yapılmalıdır.

Don koruması nasıl sağlanır?
Don korumasının geçerli olabilmesi için cihazınızın don korumasına sahip, en az stand-by ( bekleme) konumunda, elektrik ve gaz bağlantılarının açık olması gerekmektedir. Cihaz ayarlı olan don koruması sıcaklığında devreye girerek ayarlı sıcaklığa ulaşana kadar alev oluşturacak ve don koruması sağlanmış olacaktır. Eğer cihazının yoğuşmalı ise yoğuşma gideri boyunca oluşabilecek donmaya bağlı tıkanmalar cihazınızın don korumasının aktif olmasını engelleyecektir. Yoğuşma giderinde donma oluşmaması için gerekli izolasyonun yapılmış ve tedbirlerin alınmış olması önemlidir. Unutulmamalıdır ki donmaya maruz kalmış cihazlar garanti kapsamı dışındadır.

Elektrik ile ilgili voltaj dalgalanmaları cihazıma zarar verir mi?
Voltaj dalgalanmaları ana kart veya cihaz üzerindeki diğer elektrikle çalışan parçalara zarar verebileceğinden bu tür sıkıntıların yaşandığı bölgelerde voltaj regülatörü (düzenleyici) kullanılması zorunludur. Voltaj dalgalanmaları sonrası oluşacak arızalar garanti kapsamı dışında işlem göreceğinden bir voltaj regülatörü (düzenleyici) kullanılması cihazınızın daha uzun süreli ve sorusuz olarak kullanmanızı sağlayacaktır.

Sorunsuz çalışan cihazıma senelik bakım yaptırmak zorunda mıyım?
Senelik bakımın amacı cihazınızı kış aylarına hazırlamak, cihazınızı daha güvenli, sağlıklı ve uzun süreli sorunsuz çalışmasını sağlamaktadır. Kontroller ve temizlik işlemleri gaz tüketiminizin artışını engellemek ve fabrika ayarlarında kullanmanızı sağlamak amacı ile yılda en az 1 kez Yetkili Servisimiz tarafından yapılmalıdır.

Kombimi gece kapatmak yakıt avantajı sağlar mı?
Yanmaya uzun süreli ara vermek sistemin ve ısıtılan mekânın ısısının çok fazla düşmesine neden olacaktır. Cihazı kapatıp açmak ısıyı tekrar istenilen değerlere getirmek için daha yüksek gaz oranında çalışmasına ve gaz tüketiminiz artmasına neden olur. Çok uzun süreli ayrılımlar dışında cihaz kapatılmamalı ve cihaz minimum ısı değerine ayarlanmalıdır.

Tasarruf sağlamak için ne yapabilirim?
Tasarruf ısı yalıtımı, oda termostatı, termostatik vana, doğru uygulama ve doğru kullanım ile sağlanır. 
Isı yalıtımı, ısıtılacak mekân içerisindeki ısı kaybınızı en aza indirerek tasarruf etmenizi sağlayacaktır. 
Kullanıcıların dikkat etmesi gereken diğer konu oda sıcaklığıdır. Uygun olan oda sıcaklığı gündüz 20-22 ºC , gece 16-18 ºC arasıdır. Tasarruf etmek isteniyorsa belirtilen sıcaklıkların üzerine çıkılmamasına özen gösterilmelidir. Oda sıcaklığını kontrol altında tutabileceğiniz cihazlar, oda termostatı ve termostatik vanalar olarak sisteme dâhil edilebilir. Kullanım suyu kısmında tasarruf etmek için bunu da banyo ve mutfak musluklarında soğuksu ilave etmeden kullanabildiğiniz sıcaklık değerini kombi üzerinde ayarlayarak sağlayabilirsiniz. Kombi tarafından ısıtılmış olan kullanım suyunu batarya üzerinden soğuk su ilave ederek uygun sıcaklığa düşürmeye çalışmamak hem gaz hem su sarfiyatı açısından önemlidir.

Panel radyatörler sisteme nasıl bağlanmalıdır?
Panel radyatörlere sıcak ve soğuk su girişleri doğru olarak yapılmalıdır. 
Klasik radyatörlerde tesisat bağlantıları aynı yönden yapılacak ise alt ( soğuk ) ve üst ( sıcak ) olacak şekilde yan kısımlardaki bağlantılardan yapılabilir. 
Çapraz bağlantıda sıcak su bağlantısı sağ veya sol üstten yapılırken, soğuksu bağlantısı alt bağlantılardan çapraz istikametten yapılır. 
Radyatörünüz Termo Teknik VK ( sağ veya sol bağlantılı) veya Centertap ( orta bağlantılı ) tipinde ise alt bağlantılardan yapacağınız bu işlem radyatör içinde görünmeden yapılmasına ve bağlantıların hem güzel gözükmesini hem de ısı verimliliğinin en yüksek değerde olmasını sağlayacaktır.
Termo Teknik dikey radyatörlerde bağlantılar alt orta kısımdan yapılmaktadır. Bu bağlantı şekli ile ısının radyatörünüz tamamına en ideal şekilde yayılmasını ve çirkin tesisat görüntülerinin de ortadan kaldırması sağlanmıştır.

Radyatörlerdeki su basıncı çok sık düşüyor. Normal mi?
Radyatörlerdeki su basıncındaki düşme herhangi bir sorun yok ise senede bir defa gerçekleşebilir. Sorunun iki nedeni olabilir. En kuvvetli olasılık sistemde su kaçağı olmasıdır. Sistemde herhangi bir kaçak görünmese de sıva altında kılcal bir kaçak bile basıncın birkaç saat içinde düşmesine neden olabilir. Basıncı “ 0 “a düşmesi tüm tesisat suyunun bittiği anlamına gelmez. Cihazın arıza durumuna geçmesinin nedeni yeterli basınç olmamasıdır. Bir bardak su kaybı bile basıncın düşmesine neden olacaktır. İkinci neden düşük olmakla beraber genleşme tankından kaynaklanır. Fakat bu işlem birkaç kez su basıncı yenilenmesinden sonra yerini basıncın düşmesi yerine ısınmaya bağlı genleşme sonucu sistem su basıncının hızla yükselmesine ve emniyet ventilinden ortama su akıtmasına neden olacaktır. Bu durum cihaz ısı üretmediği durumlarda gerçekleşmez. Bu tür durumlarda Yetkili Servisinizle irtibata geçiniz.

Panel Radyatörüm hiç ısınmıyor?
Radyatörünüzün giriş ve çıkışındaki vanalarının açık olduğunu kontrol ediniz. Radyatör üzerindeki vanalar saat yönünde kapanır, saat yönünün tersine açılır. Oda termostatınızda ayarlanmış olduğunuz sıcaklık değeri oda sıcaklığının altında olabilir.

Sorun devam ediyorsa aşağıdaki işlemleri tekrarlayınız…

Panel Radyatörümün havası nasıl alınır?
Radyatörünüzün üst sağ veya sol kısmında bulunan hava alma prüjörlerinden prüjör anahtarı veya ince uçlu bir tornavida yardımı ile içinde bulunan havanın tahliyesini sağlayacak şekilde birkaç tur gevşetiniz. ( Vidayı yerinden tamamen çıkartmayınız.) Yanınızda bulunduracağınız kirli bir kap veya bir bezi prüjörün altına tutarak gelecek olan suyun burada toplayabilirsiniz. Havanın tamamen bittiğinden emin olduktan sonra öncesinde gevşettiğiniz hava alma prüjörünü su kesilinceye kadar sıkınız. Tahliye edilen havanın yerini su ile doldurmak için kombinizin altındaki doldurma vanasının sistem basıncını kullanma kılavuzunda tavsiye edilen basınca getiriniz.

Radyatörün havasını almamıza rağmen ısınma olmuyor?
Radyatörlerinizde dolaşan suyun basıncı veya miktarı ( debi ) yeterli olmayabilir. Kombiden sistem basıncını kontrol ediniz ve doldurma vanası ile gerekli basınca getiriniz. Genellikle kombi altında bulunan pislik tutuculardaki tıkanmalar radyatörlerde dolaşan su miktarını azalttığından radyatörlerdeki kısmi ısınmama sorunlarına veya en uzak noktadaki radyatör üzerinde ( alt kısımlarda ) yeterli ısı olmamasına neden olabilmektedir. Pislik tutucuların temizliği için yetkili bir tesisatçı veya servisle irtibata geçiniz.

Radyatörlerdeki suyu sürekli değiştirilmeli midir?
Tesisata su ile beraber verilen oksijen zamanla cihaz ve sistem içinde paslanma ve korozyona neden olacağından suyun çok kirlenmemesi halinde değiştirilmemelidir. 

Kombimde su basıncının düşük olması durumunda ne yapmalıyım?
Kombi üzerinde veya altında bulunan su basınç göstergesini kontrol ediniz. Basınç 0,5 barın altında olması durumunda kombiniz arıza durumuna geçecektir. Kombinin alt kısmında bulunan doldurma vananızı su basıncı 1,5 bar olacak şekilde yavaşça açınız. Basınç göstergesinde 1,5 bar basıncı gördüğünüzde vanayı hızlıca eski konumuna getiriniz. Vananın kapandığından emin olunuz.

Kombimde su basıncının yüksek olması durumunda ne yapmalıyım?
Kombi üzerinde veya altında bulunan su basınç göstergesini kontrol ediniz. Basınç 3 barın üzerinde olması durumunda kombiniz alt kısmında bulunan emniyet ventili, sistemi ve kombinizi yükselen su basıncına karşı koruma amacı ile açılacaktır. Bu durum 3 bara yakın olan basınçlarda damlatma olarak gözlenir. Daha yüksek basınçlarda su tahliyesi fazlalaşacaktır. Bu durumda, kombi şebeke suyu vanasının kapatınız. Doldurma vananızın kapalı olduğundan emin olun. Radyatör üzerinde sağ/sol üst bağlantı noktasında bulunan hava alma noktasından ( pürjör ) su basıncı 1,5 bara düşene kadar fazla basıncı pürjör anahtarı veya ince uçlu bir tornavida yardımı ile bir kaba akıtınız. Kapattığınız şebeke vanasını tekrar açtıktan sonra basıncı yükselip yükselmediğini kontrol ediniz.